Milyen legyen a szalon? – 4. rész

Rendszerezzünk!

Ismered azt az érzést, amikor semmit nem találsz? Amikor tudod, hogy van olyan színű csillámod, mint amire a vendég vágyik, de fogalmad sincsen, hogy hol lehet? Amikor pakolászás közben találsz 3 ugyanolyan színt, amiről azt hitted, már megint elfogyott? A tégelyeid közül egy csomó üres, valahogy mégis bekeveredtek a még telik közé?

Nos, akkor itt az ideje rendszerezni!

Az első három részben áttekintettük a szalon főbb részeit, a területeket, most pedig pakolunk kicsit :)

(Ha lemaradtál volna: 1. rész, 2. rész, 3. rész)

És ha már pakolunk, leltározzunk is egyből!

 

Rendszerezés színek szerint:

Első lépésben szerezz bármiféle edényeket, amik elég nagyok, pl cipősdobozt.

Második lépésben vastag filccel írd rá a főbb színeket: Arany, ezüst, fehér, fekete, barna, vörös, narancs, lila, rózsaszín, kék, türkiz, zöld, sárga.

A harmadik lépés,  hogy a színeidet egyesével a megfelelő dobozba teszed. Zselé, porci, csillám, pigment, bármi, az most nem számít, csakis a színe! A zselés tégelyekkel óvatosan, a többi nem számít, csak ne sérüljenek :)

Most jön a színminták kikenése, és leltárba vétele. Kezdd azzal a dobozzal, amiben a legkevesebb van!
Az én leltár-alapom valahogy így néz ki. Semmi extra, egy füzetbe írva a cuccok neve, és kész. Ha nagyon precíz vagy, cikkszámot is írhatsz, így a rendelésnél, vásárlásnál könnyebb dolgod lesz. A rendes leltár ez alapján fog készülni, egy sima excell táblázatban, amit vagy a gépen (vagy mobilon, éljen a Google docs!) töltöm ki, vagy kinyomtatom, és kitöltögetem kézzel a rublikákat.
Igen, jól sejted, ez baromi sok meló. Igen, még annál is több. Igen, félúton kurvára fogsz utálni. Először engem, merthogy tőlem van az ötlet, aztán magadat, hogy belevágtál ebbe az egészbe.

De! Amikor munka közben nem megy el 10 perc az adott szín keresgélésével, amikor a vendég rózsaszínt szeretne, és lazán eléraksz egy kosár cuccot, hogy akkor túrja ki, ami tetszik, azalatt te előkészíted a körmét, amikor rájössz, hogy sokkal kevesebb pénzt költesz díszítőcuccokra, ls egyáltalán, REND VAN a cuccaid között, akkor majd szeretni fogsz :)
És hogy a vendégek mit szólnak majd? Imádni fogják, ahogy Szabó Andi vendégei is:

Vettem sok tip tartó dobozkát, amiben 12 rekesz van. Ezekben a rekeszekben különböző díszítő anyagok vannak, ami fontos, ugyanabból a színből. Így van már 3 fióknyi tipes dobozkám, mind más színárnyalatot tartalmaz. A vendégeim csak úgy hívják: a kincses dobozok. Imádják! Persze csak az asztalon nézegethetik, mert ha megborítanák a dobozt a rekeszek felső részén van egy kis rés, ott át tud vándorolni egyik rekesz tartalma a másikba. De megértik hogy vigyázni kell és úgy ülnek előtte, mint kisgyerek a cukorka bolt előtt::)))

 

 

Rendszerezés termékek szerint

Hasonlít a szín szerinti válogatásra, csak itt egy helyre csak az azonos típusú dolgok kerülnek. Egy kosárkába a csillámok, másikba a zselék, harmadikba a porcik, aztán egy újabb edénybe a matricák, egy másikba a kagylólapok, stb. Ennek a módszernek nagy előnye, hogy nem kell rendesnek lenni :) Hátránya, hogy hogy tuti ötször áttúrod az egyes tartókat, mire a keresett színt megtalálod…

 

Rendszerezés cikkszám szerint

Ha egy-egy márka elkötelezett híve vagy, előbb utóbb beszerzed az összes színes termékét :) Amivel semmi baj nincs, szerintem sok körmös működik így :) Nagyon jól mutat, ha egy-egy fiók vagy mágneses tábla ugyanolyan tégelyekkel van tele!
A módszer nagy hátránya, hogy a színek adott esetben összevissza vannak, előnye, hogy szám alapján rögtön tudod, hogy hol a helye, ill melyik tégely fogyott ki.

 

Rendszerezés márkák szerint

Ha több márkájú termékkel dolgozol, akkor a legegyszerűbb őket márka szerint csoportosítani, ezen belül pedig vagy szín szerint, vagy cikkszám szerint rendezni őket.

 

Leltározás

Igazából nem vág a szalon berendezésének témájába, de ha már itt vagyunk, és rendszereztünk, és megírtuk a leltár-alapot, akkor érdemes ezzel is itt foglalkozni.

Mi is a leltár?

A leltár célja, hogy felmérjük, miből mennyink van, ezek milyen ütemben fogynak, és milyen ütemben szükséges s beszerzésük.
A leltár többféle formában működhet, nekem a táblázatos megoldás a kedvencem.

Ahogy a képen látszik, több oszlopra lesz szükség.
– A termék neve (a cikkszámos oszlop nem szükséges)
– Nyitókészlet: alapesetben az előző hónap zárókészlete, első leltárnál a leltározás napi készlete
– Vételezés: ha vásároltál valamit, ide írd be
– Zárókészlet: a leltár napjának készlete
– Fogyás: Nyitókészlet+Vételezés-Zárókészlet
– Beszerzés kell? Ha van olyan cuccod, ami gyorsan fogy, az egyértelműen látszik a leltárból. Nem érdemes megvárni vele,  hogy teljesen kifogyj az adott színből/termékből, amikor már kevés van belőle, írd fel a bevásárlólistára! Ha valamit utáltál, és soha többet nem akarsz belőle venni, akkor a beszerzéshez írd oda, hogy “nem”, így két hét múlva is tudni fogod, hogy attól még, hogy kifogyott, nem kell beszerezni.

Mennyiségek jelölése:
Sosem vittem túlzásba. Teli tégely 1-nek számít, ami 2/3-1/3 között van, az fél tégelynek számít, amiben ennél kevesebb van, az “kevés”-nek.
Persze méregethetsz is, de szerintem az a pontosságú mérleg, ami nekünk kéne, az nagyon drága, nem éri meg…

Leltár rendszeressége:
A leltár szart se ér, ha nem leltározol rendszeresen. Legalább havonta érdemes, plusszban minden nagyobb beszerzés előtt, és érdemes év végi leltárt is csinálni. Az éves leltárnál nagyon vicces, amikor látod, hogy 10 liter liquidet és fél kiló porciport fogyasztottál. Vagy mondjuk a kedvenc neonpinkből majdnem fél kiló fogyott egy évben… Ez azért jó dolog, mert ha lehetőséged van naaaaaagyon nagy kiszerelésben vásárolni, és megteheted, hogy a pénzed álljon az anyagban, akkor simán megéri betárazni 4 liter liquidet, vagy 10 tégely építőzselét egy akció alatt, eláll az a szekrényben :)

 

Ha kérdésed van a leltárral kapcsolatban, vagy van valami jó tipped a rendszerezésre, kommentelj!!!

 

Róla GKK

Gáspár-Köbli Kriszta évek óta a körmök bűvöletében él. Az eleinte kedvtelésnek tekintett műkörömépítés 2004 óta hivatalosan is kitölti mindennapjait. A 2009es évben a kitartó munka meghozta gyümölcsét, itthon és nemzetközi versenyeken is büszkén állhatott a dobogóra. A versenyzés világa magával ragadta, annyira, hogy ma már zsűriként és versenyszervezőként is tevékenykedik. Oktatásain technikai és díszítő tudásából is igyekszik átadni a legtöbbet. Azért, hogy tudása hiteles, és naprakész maradjon, a saját szalonjában fogadja vendégeit, és ő maga is folyamatosan jár továbbképzésekre.

2 Hozzászólás

  1. Kedves Krisztina!

    Nagyon köszönöm ezt a hasznos bejegyzést a leltárról. Az ügyfelek nyilvántartására van esetleg jó ötleted, praktikád?
    Köszönöm, Ági

  2. Szia!
    Régebben a vendégkártya nagyon jól működött, ma már az adatvédelmi törvények miatt ez nem az igazi…

Szóljon hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Elég csak nagyjából a helyére tenni a képrészleteket, aztán katt a hozzászólok gombra!WordPress CAPTCHA