Ombre – valóban olyan új dolog?

A lakkzselék térhódításával előkerülnek olyan díszítési technikák is, amiket talán sokan ismernek, csak az új név alapján nem ugrik be, mi is az… Ilyen többek között az OMBRE is, ami egy szimpla színátmenet.

Illetve nem, mert több verziója van:

Színátmenet a teljes kézen:

Az egyik megoldás, amikor a kisujj (vagy a hüvelyk) a legvilágosabb, és fokozatosan egyre sötétebb árnyalattal kenjük ki a többi körmöt.
Fontos, hogy ugyanannak a színnek egyre sötétebb verzióját használjuk, akkor ad valóban nagyon szép eredményt!

Hogy ez a szín milyen, az a saját ízlésre van bízva. Lehet matt, lehet selyemfényű, lehet gyöngyházas, akár csillámos, adhatunk neki befejezésképp egy réteg effektlakkot is, pl valami nagyon finom ezüst csillámmal, vagy mattító fedőlakkal tehetjük még extrábbá a körmöket.

Ha műkörömről beszélünk, akkor a sima alapkörmökre kerülhet körömlakk, lakkzselé, színes zselé, de építhetjük a körmöket színes porcelánból is! Fontos, hogy a körmök homogének legyenek, tehát egy köröm egy szín, körmön belül pedig nincs már több variálás!

 

Színátmenet több színnel, hosszában:

Egy igazán vidám, bohókás hatás érhető el ezzel a megoldással, élénk, szivárványszínekkel a leglátványosabb!

Lényege: egy körömre két szín kerül fel hosszában, általában 1/3:2/3 arányban, és ahogy haladunk a körmökön, egyre újabb és újabb színeket használunk fel.

Körömlakkal azért ez elég macerás, de lakkzselével, zselével, vagy porcelánnal a már ismert színátmenetes technikákkal egyszerűen kialakítható, és sokkal tartósabb is!
Zselénél, lakkzselénél felhordjuk a két színt, majd akár márványozással, akár legyezőecsettel, vagy akármilyen más technikával a két szín találkozását összemossuk. Porcelánnál a vékonyabbik csík színével kezdjük, az átmenetnél egyre vékonyabbra dolgozzuk el az anyagot, majd ezután feltesszük a másik színt is, az átmenetnél pedig kifejezetten nedves anyagot oszlatunk el. A két vékony réteg egymáson szép színátmenetet fog adni!

 

A klasszikus Ombre:
Na igen, körömlakkal ez a verzió sok gyakorlást igényel, de valóban ez mutat a legszebben. Viszont ugyanúgy elkészíthető lakkzselével, zselével, és porcelánnal, mint a többi, csak az arányokra kell figyelni (itt is)! A javasolt jelen esetben is az 1/3:2/3, hogy ez a köröm töve, vagy a szabadszél felé tolódik el, az mindegy :)
Fontos viszont: amíg a hagyományos színátmenetes körmöknél kicsit ferdén szoktunk dolgozni, hogy így is nyújtsuk a körmöket optikailag, itt ez a szabály nem érvényes, sőt! A színátmenetnek vízszintesen kell elhelyezkednie a körmökön!
A körömlakkos verziónál finom habosítású latex szivacsot enyhén benedvesítünk, majd a kiválasztott színeket egy alapra (pl cd) a kívánt arányban felhordjuk. Az átmenetet pl fogpiszkálóval, vagy pontozóval, márványozó tűvel összedolgozzuk, és az akrilfestésnél is használt szivacsos technikával felvesszük a körömlakkot. Ezután csak a körömre kell “tunkolni”. Így leírva nem is olyan bonyolult, de azért senki ne bízza el magát, tartogat meglepetéseket ez a technika :D
Lakkzselénél, zselénél, porcelánnál a hagyományos színátmenet készítés működik, csak figyelni kell, hogy az átmenet nagyon finom, szinte láthatatlan legyen! Ennek érdekében nem kell ragaszkodni 2 színhez, a köztes árnyalatok nagyban segítségünkre lehetnek. Csak az arányokat nem szabad elfelejteni :)

 

A képek forrása: Google, bocsánat, de nem volt saját anyagom hozzá :(

Róla GKK

Gáspár-Köbli Kriszta évek óta a körmök bűvöletében él. Az eleinte kedvtelésnek tekintett műkörömépítés 2004 óta hivatalosan is kitölti mindennapjait. A 2009es évben a kitartó munka meghozta gyümölcsét, itthon és nemzetközi versenyeken is büszkén állhatott a dobogóra. A versenyzés világa magával ragadta, annyira, hogy ma már zsűriként és versenyszervezőként is tevékenykedik. Oktatásain technikai és díszítő tudásából is igyekszik átadni a legtöbbet. Azért, hogy tudása hiteles, és naprakész maradjon, a saját szalonjában fogadja vendégeit, és ő maga is folyamatosan jár továbbképzésekre.

Szóljon hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Elég csak nagyjából a helyére tenni a képrészleteket, aztán katt a hozzászólok gombra!WordPress CAPTCHA