Milyen legyen a szalon? – 1. rész

Amíg létezett a szabályozás, a rendeletből tudhattuk, hogy a szépségszalonokban egy-egy munkahelyre 6 nm-t kell számolni. Előírás volt a mosható fal, a résmentes padlóburkolat.

Ma már kicsit másabb a helyzet, főleg, hogy ha csak körmözünk, akkor már kb semmilyen rendelet nem vonatkozik ránk. (Érintésvédelem, tűzvédelem igen!!!)
Ez számunkra jó hír, a szalon berendezésénél is szabadabb kezet kaptunk. Ugyanakkor a bőség zavara, hogy hirtelen több olyan probléma üti fel a fejét, ami eddig nem volt kérdés, pont a szabályozás miatt.

Ebben a bejegyzésben, ami a sorban az első, az alapdolgokkal foglalkozom.

1. A tér

6nm. Azaz 3x2m munkahelyenként.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én nem szívesen dolgoznék ekkora helyen. Az asztal legyen mondjuk 60x120cm, Egy darab polc a cuccoknak 40×100 cm. Ez eddig bő egy nm. Az asztal két oldalán 1-1nm a székeknek, az már 4 nm. az asztal egyik oldalán közlekedősáv, és tádááá, elfogyott a 6 nm.
Hol a WC? Hol a kézmosó? Hol ül le a kicsit korábban érkező következő vendég? Hol a hely egy ruhafogasnak?
Naugye… Az én üzletem 23nm. Két asztal, egy várórész, wc, külső kézmosó, és egy teakonyha a  főbb egységek. És néha azt gondolom, hogy szeretnék nagyobbat. Jó lenne egy öltöző, zuhanyzóval, hogy a forró napokon, vagy amikor még a bugyinkban is körömpor van, le lehessen zuhanyozni. Itt elférnének télen a csizmák (Ugye te sem egész nap hótaposóban dolgozol télen?) lenne hely a kabátoknak, táskának. Betennék ide egy kisasztalt is, hogy ne a körmösasztalnál kelljen ebédelni.

Az ideális szalonban van:
– munkahely
– várórész
– teakonyha
– mosdó
– öltöző

2. Falak

Szerencsére már nem kell 1,80ig csempézett fal! Persze ha tetszik, és szereted, hajrá! Tuti, hogy könnyen takarítható lesz, bár a körömpor hajlamos beülni a fugába, szóval annak a színét érdemes világosra hagyni!
Festékek: ma már különbözó festékek közül tudunk válogatni, a moshatótól kezdve a szupermattig, a gyöngyházastól kezdve a metálfényűig. Csak rajtad múlik, melyiket választod! Az élénk színekkel azért óvatosan, nagy felületen bántó lehet.
Tapéta: van mosható tapéta, textiltapéta, papírtapéta, fűrészporos tapéta, lángálló tapéta… Ha Gombóc Artúr nem a csokoládét szeretné, hanem a tapétákat, a felsorolása pont ugyanolyan hosszú lenne :) Lehet az egész üzletet tapétázni, lehet csak egy-egy falat, vagy akár csak egy-egy csiknyi dekort felragasztani ebből is. Lehet kismintás, nagymintás, anyagában mintás, sőt, ma már teljes kollekciókat is kínálnak a gyártók.
Egyéb technikák: ha elég merészek vagyunk, boríthatjuk a falat dekupázstechnikával is. Jól mutat akár az újságpapír-, akár a fotómontázs is!

3. Padló

Bár már nem előírás, azért a résmentes padlónak van értelme! Könnyen takarítható, bírja a vizezést is.
Ami fontos: A padlónknak bírnia kell a vegyszereket, olajokat, felmosható legyen, csúszásmentes legyen, kopásálló legyen.
Ezek miatt sajnos a laminált padlók nem jöhetnek számításba, mert a rendszeres felmosást nem bírják. Szintén nem jöhet szóba szőnyeg, a körömpor kb kiporszívózhatatlan belőle. Ami jó lehet: PVC padlók, linóleum, járólap, öntött beton, csiszolt vagy festett beton.
A PVC padlók a legolcsóbb kategória, nagy hátrányuk, hogy elég gyorsan elkopnak. 1-2 év alatt az igénybe vett részeken látványosan változik a színük, és vastagságuk. A linóleum sokaknak nagyon retró, pedig nagyon szépeket lehet már kapni ebből is. A járólapok között lehet találni gazdaságosabb, és extrább kivitelűt, minden csak a rászánt összegen múlik. Az öntött betonpadlók ipari felhasználásra készültek, és mint ilyen, a körömszalonban is megállja a helyét! A csiszolt, és festett verziók pedig márványhatásúak, nagyon elegáns hatást is el lehet érni velük.

A berendezésekről a következő posztban lesz szó. Meg az azutániban ;)

Róla GKK

Gáspár-Köbli Kriszta évek óta a körmök bűvöletében él. Az eleinte kedvtelésnek tekintett műkörömépítés 2004 óta hivatalosan is kitölti mindennapjait. A 2009es évben a kitartó munka meghozta gyümölcsét, itthon és nemzetközi versenyeken is büszkén állhatott a dobogóra. A versenyzés világa magával ragadta, annyira, hogy ma már zsűriként és versenyszervezőként is tevékenykedik. Oktatásain technikai és díszítő tudásából is igyekszik átadni a legtöbbet. Azért, hogy tudása hiteles, és naprakész maradjon, a saját szalonjában fogadja vendégeit, és ő maga is folyamatosan jár továbbképzésekre.

3 Hozzászólás

  1. […] előző részben átvettem az alapszükségletét a helységnek, amiben dolgozni […]

  2. […] első részben átnéztük az alapokat, a másodikban áttekintettük a szalon egyes részeit. Ma a munkaterület […]

Szóljon hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Elég csak nagyjából a helyére tenni a képrészleteket, aztán katt a hozzászólok gombra!WordPress CAPTCHA