Vizsgaljuk meg!

Mikor kell tölteni a körmöket?

Mi a különbség a különböző technikák között? Min múlik, mikor kell tölteni, vagy cserélni a körmöket? Kinek mi éri meg a legjobban?

A lakkzselék különböző típusai mind a klasszikus manikűr tartósabbá tételére lettek kitalálva.
A natúr köröm természetes tulajdonságait megtartva, a körömlakknál kevésbé sérülékeny bevonatot alakítunk ki a köröm felszínén.  A lakkzselé menete nagyon hasonlít a körömlakkozáshoz: alapréteg, szín, fedőréteg. Ma már a lakkzseléknek sem egy típusa létezik, így van olyan termékcsalád, ahol akar a fedőréteg, akár az alapozóréteg is elhagyható, így a munka gyorsabb lesz, a bevonat pedig még vékonyabb, még körömlakk hatásúbb.
A lakkzselék tartóssága kb 2-3szorosa a körömlakknak; akinek erősek a saját körmei, akár 3 hétig is viselheti, akinek gyengék, annál 7-10napos tartósság várható. Igen, ez rövidnek tűnik, de ha összehasonlítjuk a másnapra felpattogó körömlakkal, máris jelentős a különbség!
Természetesen a saját körmök növekedése és a vendég életmódja is jelentősen befolyásolja a lakkzselé élettartamát. Ha valaki aktívabban használja a kezét, a köröm élére húzott vékony anyagréteg hamarabb lekopik, ezert a lakkzselé cseréjére hamarabb is szükség lehet.
A nagyobb igénybevétel, és a vékonyabb körmök jelentette problémákra született megoldásként a különböző alapozó- és körömerősítő zselék garmadája. Akár mar egy réteg speciális alapréteg is jelentősen növeli a bevonat hordhatóságát, ha pedig a rugalmas anyaggal meg is vastagítjuk a körmöket, enyhe c-ívet építünk, akkor a tartóssága vetekszik a műkörömével. Viszont ilyenkor már nem beszélhetünk szimpla lakkzselézésről, hiszen a körömnek már statikája van, az alapkörömmel a természetes körmök tulajdonságait befolyásoltuk.
Következő lépés a merev anyaggal bevont köröm, itt már a natúr körmök tulajdonságai elvesznek, a műköröm-anyag veszi át az “uralmat”.

Töltés, következő időpont

Lakkzselénél akkor van szükség cserére, amikor a köröm éléről lekopott a bevonat. Ez igénybevétel függő, de általában 2 hét.
Körömerősítésnél a megépített statika biztonságosan helyén tartja a körmöket, a köröm éléről lekopott anyag kevésbé befolyásolja a csere szükségességét. Amennyiben a c-ív legmagasabb pontja, az apex túlnő a stresszpontokon, a körmöt cserélni/tölteni kell, mert onnantól a köröm statikája már nem biztonságos, a lenőtt köröm hajlamos a visszahajlásra, törésre, felszakadásra.

Egy helyesen megépített műköröm töltésére akkor van szükség, amikor a műköröm a natúr körömágy harmadáig lenő. A koromágy mérete és a körmök növekedése csakis a vendég genetikájától függ, ebbe nagyon nehéz beleszólni. Egy 9mmes körömágyú vendégnél 3mm lenövésnél szükséges tölteni (15mmnél 5mm, 6mmes körömágynál 2mm lehet a maximális lenövés), onnantól a körmök viselése balesetveszélyes, a saját köröm sérülésével járhat.

Miért pont 2-3-4 hét?

Vegyünk egy átlagos méretű, lassan növő körmöt. A körömágy 1cm hosszú, a növekedés heti 0,5mm.
Ha lakkzselét visel a vendég, akkor az ajánlott 10-14 nap után a kormén a lenövés még alig látszik – viszont a köröm éléről ennyi idő alatt szinte biztosan lekopott az anyag -> cserélni kell
Ha körömerősítés van a lakkzselé alatt, a 3. héten mar látványos lesz a lenövés (még a natúr színeknél is látszik a vonal), az apex eléri a stresszterületet. Még egy hét simán ráhúzható, ha a vendéget nem zavarja a lenöves.
Műkörömnél a legkésőbbi töltés ideje a 3,5mm-es lenövés. Ez a vendég körménél akár 7 hét is lehet. Itt leginkább attól függ a töltés ideje, mennyire zavarja a vendéget a lenövés.
Ennek a vendégnek a műköröm éri meg anyagilag a legjobban.

Átlagos méretű, normál növekedési tempójú köröm:
Lakkzselé: 2 hét után 2mmes lenövés, a köröm éléről lekopott az anyag -> csere
Körömerősítés: a stresszterületet a 3. héten éri el az apex, ekkorra van 3 mm lenöves is. Esztétikailag és statikailag is szükséges a csere/töltés
Műköröm: a lenövés mértéke 3-4. hétre éri el a maximumát.
Látható, hogy a körömerősítés és a műköröm kb ugyanannyi ideig tart ezen a körmön, a lakkzselé cseréjére pedig félidőben van szükség.
Mindhárom technika tökéletes ár-érték arányban van.

Gyorsan növő köröm:
1cm hosszú körömágy, heti 1,5mm növekedéssel
Lakkzselé: 1,5 hét után mar látható a lenövés, de a második héten a csere mindenképp javasolt.
Körömerősítés: a 2. héten az apex eléri a stresszpontokat, csere javasolt!
Műköröm: 2 hét alatt a lenövés eléri a 3mm-t, a 3. hétre mar túlhaladja a biztonságos méretet -> 2-2,5 hetente kéne tölteni a körmöket.
Ennek a vendégnek a lakkzselé éri meg anyagilag a legjobban.

Aztán jön az esztétikai rész: a vendég ízlése és a kívánságai.
Van olyan vendég, akit az 1mm-es lenövés is zavar, van olyan, akit a 6mm sem.
Aztán az igénybevétel: kapkodós vendég beakad a hosszú körmökkel, tördelni fogja őket… Már 2mm-rel rövidebb körmök is hetekkel meghosszabbíthatják a tartósságot.
A lassabb, odafigyelősebb vendégeknek mehet a hosszabb köröm, ők tudják majd viselni.

Nem mindegy a forma sem: a szögletes, sarkos formák mindig nehezítik a viselést, a hajlított, íves végű körmök, mint a különböző típusú mandula körmök megkönnyítik azt. Ugyanaz a vendég mandula körömből kb másfélszer olyan hosszút tud viselni, mint kockából.

Befolyásoló tényező ezen kívül a természetes körmök formája és növekedése is. Egy egyenesen növő körömnél nincs sok gond. Egy karvalyosodásra hajlamos köröm viszont több hibalehetőséget is rejt: kevés anyag, rosszul kiépített statika (ezek pedig balesethez vezethetnek)
Egy kanálkörömre, vagy szélesedő körömágyra az oldalfallal rendelkező formák a javasoltak, ha a vendég íveset szeretne mégis, a körmösnek tudnia kell, milyen formát építsen, hogy az tartós legyen.

Ezeket a dolgokat összefésülve kell döntenie a szakembernek, hogy az adott vendég körmére milyen technikát alkalmaz, és a vendéget milyen gyakorisággal hívja vissza.

Vendégként nagyon fontos, hogy hallgass a választott körmösödre, hiszen ő a szakember! Igen, lehet, hogy a barátnődnek 5 hetente elég töltetnie, neked meg 3 hét után is levegősödik. De ez azért van, mert nem egyforma a körmötök, más-más technika az ideális.

Róla GKK

Gáspár-Köbli Kriszta évek óta a körmök bűvöletében él. Az eleinte kedvtelésnek tekintett műkörömépítés 2004 óta hivatalosan is kitölti mindennapjait. A 2009es évben a kitartó munka meghozta gyümölcsét, itthon és nemzetközi versenyeken is büszkén állhatott a dobogóra. A versenyzés világa magával ragadta, annyira, hogy ma már zsűriként és versenyszervezőként is tevékenykedik. Oktatásain technikai és díszítő tudásából is igyekszik átadni a legtöbbet. Azért, hogy tudása hiteles, és naprakész maradjon, a saját szalonjában fogadja vendégeit, és ő maga is folyamatosan jár továbbképzésekre.

Szóljon hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Elég csak nagyjából a helyére tenni a képrészleteket, aztán katt a hozzászólok gombra!WordPress CAPTCHA