Árképzés

Ez is egy örök téma… Mennyi az anyagköltsége a körmöknek? Mennyit szabad elkérni érte? Mi a reális ár? Ki mennyiért csinál ezt meg azt?

Állandó kérdések a különböző fórumokon, csoportokban.

A válasz röviden: hát nem 3.000.- Ft. Inkább 6e. De minimum 5.

A válasz hosszabban: mindenkinek kicsit máshogy alakul ez az összeg, hiszen a költségek is máshogy alakulnak. Nem mindegy, ki milyen vállalkozási formában dolgozik. Kicsit máshogy alakul annál, aki egyéni vállalkozóként KATAban nyomja, máshogy annál, aki a családi kftben alkalmazott,  máshogy annál, aki csak papíron alkalmazott, de maga után fizeti a közterheket. De ami a lényeg: vállalkozási költségek vannak. Na jó, a sufnikontárnál nincs, de remélem ők nem olvassák a blogomat. Vagy ha igen, akkor most jól nekiállnak hivatalossá tenni a munkájukat :D
Aztán az is különbség, milyen formában dolgozunk. Más a bérleti díj, ha csak egy asztalt bérel a körmös egy szalonban, más, ha egy egész helységet fizet, illetve szintén más, ha saját helységgel rendelkezik. A lényeg: rezsi mindenképpen van, hiszen víz, villany, fűtés fizetendő, fogy a wcpapír, a szappan, mosni kell a munkaruhát, villanykörtét kell cserélni, van telefonszámla is… És az esetek többségében azért ott figyel a bérleti díj is. Ide tartozik még a helység felújításának költsége is, évente egyszer ugyi festeni kéne, egy-egy új bútor sem árt, ezt is bele kell kalkulálni, ezt hívják amortizációs költségnek. Sajnos sokan ezzel nem számolnak, aztán amikor új asztal kell, vagy új szék a vendégeknek, vakarják a fejüket, miből is legyen meg mindez.

Aztán van a havi szinten megvásárolt anyag, díszítőkellék, eszköz és miegymás, ez is változó, de az anyagköltség is fontos dolog. Itt mondjuk sokat lehet spórolni, ha elővesszük a régi színes cuccokat, de ez másik bejegyzés témája lesz :)

Sokan a tanfolyamokra költött pénzt sem gondolják költségnek, pedig dehogynem az, a szakmai fejlődés költsége!

Ha ezeket a költségeket összeadjuk, akkor egy borzalmas végösszeget fogunk kapni. Azt kell tudni, hogy ha ennyi a bevételed egy hónapban, akkor semennyit sem kerestél. Azaz 0, azaz NULLA Ft a fizetésed.

Ha ennél kevesebb a havi bevétel, akkor bizony nagyon nagy gond van, mert vagy a párod finanszírozza azt, hogy dolgozhass, vagy a szüleid, vagy pedig nemsokára rájössz, hogy a körmözésből nem lehet megélni, és becsődölsz. Egyik sem túl vicces.

Ahhoz, hogy ezt az eshetőséget elkerüld, úgy kell alakítani az áraidat, hogy a havi bevételed magasabb legyen az összköltségnél. Erre egy egyszerű képlet van:

Az összköltséget osszd el a vendégeid számával, ez lesz a körmök bekerülési értéke.

Egy egyszerű példa:

Ha a havi összköltséged 200.000.-, és van 50 vendéged egy hónapban, akkor egy szett köröm ára (kb mindegy, hogy új, vagy töltés, vagy géllak, itt most átlagról beszélünk) 4.000.-
Ha csak ennyit kérsz el a körmökért, nem nagyon fogsz előre jutni, de legalább minden be van fizetve, és van miből dolgozni…

Ahhoz, hogy legyen egy 100.000.-os fizetésed, minimum 6.000.-ért kéne adni egy szett körmöt, vagy pedig meg kéne növelni a vendégek számát. (a költségcsökkentés szóba sem kerülhet, fpleg nem úgy, hogy a vállalkozás költségeit kezded megnyirbálni. Annak ugyanis mindig nagy összegű büntetés a vége, horribilis kamatokkal!!!)
Ha eddig 3.500.-ért dolgoztál, kicsi az esély, hogy az áremelés után megmarad a vendégköröd, akkor bizony vendégeket kell gyűjteni. Igen ám, de a több vendéggel több lesz az anyagköltség is,  és vannak bizonyos fizikai határaink is, így a vendégek mennyisége egy idő után nem növelhető.
Ha az áremelés miatt a vendégköröd szétesne, akkor viszont új munkahelyen kell kezdeni, és ott új vendégkört kialakítani az új árakkal. Ez így most biztos sokaknál kicsapja a biztosítékot, de ez akkor is így van. Ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy érdemes félállásban elmenni máshova, ott már a magasabb árakkal dolgozni, és szép lassan az olcsóbbik helyet háttérbe szorítani, majd megszüntetni. Ez a módszer nem olyan radikális, és valamennyi biztonságérzetet ad (még ha az kicsit hamis is)

Szóval mi a reális?

Én azt mondom, úgy 6.000.- körül. Falun is, városban is.

De persze mindig lesz ezeröccázas körmös, de tényleg vele akarsz versenyezni?
Inkább tedd ki a tanfolyami okleveleidet a büszkeségfaladra, indulj el-egy-egy versenyen, büszkélkedj vele, hogy versenyzel, a vendégeket kínáld meg teával, kávéval, vagy valami frissítővel, szereltess légkondit az üzletbe, télen a kéztámasz és a törülköző közé tegyél be egy melegítőpárnát, legyen finom illatos szappan a kézmosáshoz, a körmözés után kényeztesd őket egy finom kézkrémezéssel, esetleg kis tégelybe adj mintát a krémből (aztán ha tetszik neki, felajánlhatod, hogy vásárolhat tőled krémet is), készülj kis meglepetéssel a szülinapjukra, kapjanak valami meglepit karácsonykor, szóval adj egy kis pluszt a konkurenciához képest!
Mutasd meg a vendégeknek, hogy a körmözés inkább kényeztetés, nem pedig egy szükséges rossz dolog, amin minél hamarabb túl kell lenni… És akkor nyert ügyed lesz, neked, és az áraidnak is :)

 

Sok sikert!

 

További olvasnivalók a témában:
Mennyi az annyi?
Divatszakma kis befektetéssel

 

Update:

Facebookon felmerült egy fontos dolog, amire itt nem tértem ki, mégpedig a nagyobb város-kisebb település viszonylat.
Úgy gondolom, hogy ez az eredeti képletben nem hoz túl nagy változást. Valóban vidéken, főleg a kis településeken az emberek az ócsó körmöst keresik, ha valaki 4000Ftnál drágábban dolgozik, már szájhúzás van. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a költségek országos szinten nagyjábol ugyanakkora összeget tesznek ki. Amit az államnak kell fizetni, az független attól, mekkora településen él az ember. A körmös cuccok ugyanannyiba kerülnek, sőt, sokszor a kis településen elő körmösnek be kell utaznia a legközelebbi városba, nagyobb településre, hogy be tudjon vásárolni, így ez nála plussz költségként jelenik meg. Ugyanakkor pont a kisebb falvak azok, ahol sokszor a körmösök legálisan, de otthon kialakított munkahelyen dolgoznak (nem keverendő össze a feketén dolgozó barkácsolókkal), így viszont nincs bérleti díj, csak rezsi, ennyivel kevesebb is a körmök bekerülési összege. De ha azt nézzük, hogy valaki ezzel havi szinten mondjuk 40ezer forintot spórol meg, de az utazás miatt 5000 többletköltsége van, akkor is a fenti példával számolva 3.300.-os körömárral nullszaldós. Ott egy minimum 4.000.-os körömárat javaslok.

Természetesen az, hogy ki mennyiért dolgozik, az mindig saját döntés, se jogom, se nem reszortom, hogy én ebbe beleszóljak. A fenti írás szemnyitogató funkciót tölt be. Meg lehet mutogatnni a vendégeknek, ha esetleg sokallnák az árat.

Egyébként meg, mindig lehet kedvezményt adni ;)

Róla GKK

Gáspár-Köbli Kriszta évek óta a körmök bűvöletében él. Az eleinte kedvtelésnek tekintett műkörömépítés 2004 óta hivatalosan is kitölti mindennapjait. A 2009es évben a kitartó munka meghozta gyümölcsét, itthon és nemzetközi versenyeken is büszkén állhatott a dobogóra. A versenyzés világa magával ragadta, annyira, hogy ma már zsűriként és versenyszervezőként is tevékenykedik. Oktatásain technikai és díszítő tudásából is igyekszik átadni a legtöbbet. Azért, hogy tudása hiteles, és naprakész maradjon, a saját szalonjában fogadja vendégeit, és ő maga is folyamatosan jár továbbképzésekre.

2 Hozzászólás

 1. Ez mind szép, igaz és rendben is van! DE! Én vendégként is tudok negatív tapasztalatot mondani.
  Egy kedves lányhoz jártam már 2 éve. Az elején minden oké volt, kedves, figyelmes, ügyesen dolgozott… egy idő után viszont valószínűleg hozzam szokott, hogy úgyis megyek, ilyenek!
  Amikor utoljára voltam nála, 10 percet késtem és ezt sajnálom, de, mikor beléptem, közölte, mintáról szó sem lehet, mert ebédelek…. Hello! Fizetek érte. Nem mellesleg ugyanannyit kert, mintha mintát is kaptam volna, de saját magához képest borzasztó munkát végzett és ráadásul meg is szúrt (véletlen, ez teny, de három napig nyomkodtam a gennyet az ujjbegyemből)! Időpont? Egyeztettünk, nekem az a nap, mikor neki jó lett volna, nem volt, közbe jött egy temetés. Akkor max két hét, mert tanulok! Így!!!! Szó szerint, majd irt, mégiscsak jöhetsz, később lesz a vizsga….
  na mindegy! Nem azért írtam, mert ne lenne igaza a blog írójának, sosem vitatkoztam az áron sem, de ne haragudjon senki, nem a vendég az első?????
  Természetesen mindenki maga dönti el, hova jár, csak rámutattam az emberi gyarlóságra, hogy nemcsak a vendégek lehetnek “szemetek”!!!

 2. Tíz perc késés bizony hogy nem fér bele nálam se, de én akkor közlöm hogy jó e neki hogy azt kap csak ami belefér. (Vagy nézünk másikat időpontot) Emberek vagyunk nem állatok vagy robotok, nyílván ebédelünk, felállunk, pihenünk, dolgunkat intézzük napközbe. Senki se dolgozik megállás nélkül a munkahelyén folyamatosan 12órában. (Max ha gyárba droid)
  Borzasztó munkát végzett (mondjuk attól szépen is meglehet csinálni ami belefér) mert gondolom kapkodott hogy ne csussszon el az idővel mert akkor kitol a többi nem késös vendéggel, s egy idő után nm igen fogják tolerálni ezt. Joggal.
  Valóban vannak szakmában is elég fura kolléganők.

Szóljon hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Elég csak nagyjából a helyére tenni a képrészleteket, aztán katt a hozzászólok gombra!WordPress CAPTCHA