Körmösök Napja – Nyíregyháza

Bevallom, mindig örülök, amikor azt hallom, hogy egy regionális rendezvény bővül, egyre nagyobb teret szerez magának a rendezvények palettáján. Nekünk körmösöknek ez mindenképp jó, hiszen így egyre több előadáson figyelhetünk, valamint egyre több versenylehetőség nyílik meg előttünk.

A nyíregyházi Körmösök Napjával is ez történt. Érdekes, hogy az ország keleti részén mennyire aktívak a szervezők, több verseny is van a térségben, amik lassan országos méretűre nőnek. A tavasszal megrendezett nyíregyházi Szabolcs kupa, és a miskolci Kézműves kupa után itt volt az újabb lehetőség a megmérettetésre. A díszítő verseny témája “Szüreti mulatságok” volt, aki kedvet kapott, két kategóriában indulhatott: egyrészt modellen készíthette el a versenymunkáját, másrészt beküldhetett tip-boxot is.

A rendezvényre előadóként érkeztem, a mostanában annyira divatos ékszerkészítésről tartottam egy kis bemutatót. A színpadon inkább a gyors technikákat ismertettem, de a magammal vitt kollekciót bárki megcsodálhatta, és ötleteket meríthetett, mi minden lehetséges ezen a téren is a körömépítő és díszítő anyagok felhasználásával.

A színpadon egész nap bemutatók zajlottak, Erdei Edina, Budaházy Bea, Damó Gyula különböző építési és díszítési technikákat mutatott be, Bártfai Timi pedig a hennázás történelmébe és rejtelmeibe vezetett be minket.

A díszítő versenyen és a tip-boxoknál a rendezvény szervezője, Gönczi Anita felkért a zsűrizésre, így a délután egy rész fejtöréssel telt.

A tip-boxoknál első ránézésre is kiugrott pár, ami nagyon jó volt, ezek között a versenymunkák között utána “véres” harc dúlt. A zsűri véleménye csak az első helyezettnél egyezett, utána már nem az érzelmek, hanem a pontszámok döntöttek. Az első helyezett Gáva Rózsa lett, nagyon szép, kifinomult munkával győzött.

A személyes kedvencem Nagy Rita munkája volt, sajnáltam, hogy az első háromba nem jutott be…

A tipboxok többségéről el kell mondanom, hogy nagyon jól ráéreztek a témára a versenyzők, és a kivitelezés is elég jó volt. Sajnos volt olyan is, aki a tipek helyett inkább a körítésre helyezte a hangsúlyt, pedig, ha pár elemet inkább a körmökre rak, akkor jobb helyezést is elérhetett volna. Nagy hiba ez, hiszen az összes versenyen ki van hangsúlyozva, hogy a zsűri csak a tipeket értékeli. Több leírásban is láttam, hogy mennyi idő alatt készült el a munka. Sajnos ez sem pozitív, hiszen látva, hogy mit csinált ennyi idő alatt a versenyző, felmerült bennem a kérdés, hogy miért nem duplaennyit szánt rá? A tipbox verseny lényege, hogy pont az időt lehet figyelmen kívül hagyni, nem ketyeg az óra a fejünk felett.

A negatívumok mellett ugyanakkor nagyon sok helyes, humoros jelenettel is találkoztam a munkákon. Kedvencem volt az a kis pulikutya, aki a megterített asztal mellett vigyorog, várva, hogy neki is jusson a finomságokból valami.

És akkor lássuk a versenymunkákat:

Amíg mi zsűriztünk, a díszítős versenyzők a galérián lázasan dolgoztak, nem is hiába! A verseny itt is szoros volt, több modellt is visszahívtunk pontszám egyezőség miatt, és nem egyszer vakartuk a fejünket, mert tényleg nagyon nehéz volt dönteni.

Ami megdöbbentő volt számomra, az az alapkörmök minősége volt. Mindez annak ellenére, hogy azt mindenki otthon, nyugodt körülmények között, akármennyi idő alatt készíthette el… Lépcsősre reszelt oldalvonalak, ferdén felrakott sablonok jellemezték a többséget. A díszítős versenyzők mindig olyan aprólékosak, miért nem figyelnek oda az alapkörmöknél is akkor???

A díszítések kidolgozottsága viszont nagyon kellemes meglepetés volt! Az egyik versenyző a porcelánból domborodó szőlővenyigéket élethűre árnyékolta akrilfestékkel, egy másikuk olyan szép levélkéket gyártott, hogy csak na :D

Nade, nem szaporítom tovább a szót, jöjjenek a képek :)


Készült pár kép a rendezvényről magáról is. Persze a technika kiszúrt velem, az eredményhirdetést már nem tudtam végig fotózni, mert lemerült a gépem :(


Ha valaki felismeri magát vagy a modelljét-munkáját valamelyik képen, írjon egy emilt, és küldöm neki “normális” méretben, keret nélkül :)

A rendezvény és a verseny  szervezéséért, a díjakért (és a finom ebédért) pedig külön köszönet Gönczi Anitának :)

One Reply to “Körmösök Napja – Nyíregyháza”

  1. Szia Kriszta!
    Én vagyok a pulikutya szülőanyja, ha kérhetem, elküldöd nekem a képeket amiket rólunk készítettél? Előre is köszönöm :)
    Nagyon tetszett a bemutatód, a tiéd volt a legérdekesebb!
    Minden jót kívánok!
    Üdv: Edit

Vélemény, hozzászólás?

Elég csak nagyjából a helyére tenni a képrészleteket, aztán katt a hozzászólok gombra!WordPress CAPTCHA